Tips til førstegangskjøpere


Lær mer om bobiler


Bobil representerer en rimelig og fleksibel form for ferie som er i sterk vekst, De fleste av oss er vant til å eie / bruke personbil og det er like enkelt å eie en bobil. Markedet er i sterk utvikling og det har aldri vært lettere å finne akkurat den bobilen som passer deg og dine behov best.

Vi har alltid et bredt utvalg av både nye og brukte bobiler tilgjengelig for rask levering. Ved å prioritere bobil som ferieform gjør du også dine etterfølgere en tjeneste fordi bobilferie er mye snillere mot miljøet enn mange alternative ferieformer, jmf. en omfattende forskningsstudie som du finner her.

Vi er parat til å dele vår erfaring med deg – kom innom for en hyggelig prat! Vi kan også gi gode råd om hva slags forsikring du bør velge, hvilke interesseorganisasjoner du kan melde deg inn i og formidle finansiering til markedets beste betingelser.

Det er fullt mulig å skaffe seg en flott bobil selv om du ikke har en eneste krone på sparekontoen fordi hele kjøpesummen kan fordeles i månedlige avdrag tilpasset din situasjon. Du vil bli overrasket over hvor flott bobil du kan få med f. eks. kr 0 kontant og kr 6.000 pr. måned. For noen er også privatleasing et godt alternativ. Besøk oss i dag for å oppleve ekte #Bobilglede!

Alkovebil

En alkovebil er som en halvintegrert bil, men med en sovedel som er trukket opp og frem over førerdelen. En ypperlig løsning som ungene elsker, men er vanskelig tilgjengelig for dem som ikke er så spreke. Ulempen er at påbygget gir høyere luftmotstand, noe som øker drivstofforbruket ved høye hastigheter.

Helintegrert bobil

Øverst på rangstigen finner vi de helintegrerte bilene. Her er også førerdelen integrert i påbygget, noe som gir et mer helhetlig uttrykk, og en stor og luftig førerplass med store vindusflater.

Camper/van

De enkleste er camper/van. Dette er en ombygd varebil, eventuelt med forhøyet tak.

Halvintegrert bobil

En halvintegrert bobil er basert på et lite lastebil/varebilchassis. Førerhuset er beholdt med unntak av bakveggen, og koblet sammen med en boligdel som gjerne er litt bredere og høyere enn førerhuset. Dette gir bedre plass og større frihet med tanke på innredning.

Tiden da bobiler var undermotoriserte og putret i vei foran i køen er heldigvis forbi. Moderne dieselmotorer har god effekt, men vi anbefaler å kjøpe så kraftig motor som mulig. Da har du krefter nok til bratte fjellveier og effektive forbikjøringer. En kraftig motor jobber lettere og gir god drivstofføkonomi.

Det er også viktig å sjekke at bilen har tilstrekkelig nyttelast. Mange bobiler er registrert for en totalvekt under 3500 kg. Fordelen er at du kan kjøre på vanlig førerkort klasse B, og bompenger, ferger osv er som en vanlig personbil. Ulempen er at de største av disse bilene ofte har så høy egenvekt at du får lite til overs for bagasje og passasjerer. Nyttelasten bør være minst 450 kg, men gjerne opp mot et tonn.

De aller fleste bobiler har god komfort i forsetene. Ofte er det bilprodusentenes mest komfortable seter som brukes, eller det er satt inn ekstra komfortable seter fra andre leverandører. Forsetene bør ha sving slik at de kan snus mot bodelen når man har parkert. Setene bak har ofte mindre justeringsmuligheter. Sikten fra bakseter er ofte også begrenset. Skal du ha med passasjerer velger du en bil med god utsikt. Har du med barn er det viktig at de sitter så høyt at de faktisk kan se ut av vinduene

Det er også viktig med et godt varme- og ventilasjonsanlegg. Sørg for at dette er tilpasset det store romvolumet som blir i en bobil. Klimaanlegg foran er et must, men kjører du i varme strøk og har med passasjerer er det også greit å ha et eget anlegg for bodelen.

Skal du bruke bilen om vinteren er det viktig å ha et godt varmeanlegg og en godt isolert bil. Dobbel bunn og isolerte tanker er et krav. God varmefordeling er viktig for å unngå fukt og kondens.

Bobiler er bygd med utgangspunkt i en varebil/lett lastebil. Fiat er svært mye brukt, men man finner også mange bobiler basert på de franske merkene Peugeot, Citroen og Renault. Mercedes brukes gjerne på litt større biler, mens de største helintegrerte bilene gjerne er bygd på kraftigere understell fra MAN, Iveco og DAF. Det betyr at du også kan få hjelp med tekniske problemer som gjelder selve bilen hos en hvilken som helst forhandler av disse bilene, og ikke behøver å henvende deg til en forhandler av det aktuelle bobilmerket.

De fleste bobiler av normal størrelse har forhjulsdrift. Det fungerer godt i de fleste tilfeller, men husk at om du laster tungt bak vil du få lite vekt over drivhjulene og dermed dårligere fremkommelighet på vinterføre.

Manuell girkasse er mest utbredt, men noen kan også leveres med automatgir. Sørg for at du velger en bil som har høy nok girutveksling for kjøring på motorvei.

Det er viktig å føle seg trygg på tur. Først og fremst at bilen fungerer som den skal. Ta gjerne en sjekk av bilen på vårt verksted før du legger ut på langtur. Om uhellet skulle være ute er det godt å tenke på at du ved å handle hos en autorisert forhandler også får hjelp og service i mange land.

Trygghet for deg og dine medreisende er også viktig. En alarm som avdekker brann og gasslekkasjer er et minimumskrav i en bobil. For ekstra trygghet bør du også investere i en innbruddsalarm som også reagerer på narkosegasser. Det har dessverre vært noen tilfeller der kriminelle har brukt gass for å sette folk ut av spill for så å forsyne seg av verdisaker.

Generelt er det vår oppfatning at det er trygt å være på bobilferie, men noen enkle forholdsregler bør man ta. Ikke parker på øde plasser, ikke la verdisaker ligge synlig og hold vinduer lukket.

Sykkelstativ: Campingplasser ligger gjerne utenfor bykjernen, så en sykkel gir deg større frihet til å utforske feriestedet.
Navigasjon: En GPS, enten frittstående eller integrert i bilen er en god og nødvendig følgesvenn. Sørg for å ha oppdaterte kart. Ha med kartbok i tillegg for lettere å se alternative ruter.
Ekstra septiktank: Kjekt å ha, toalettet går gjerne fullt når det passer minst.
Nivelleringsklosser: Legges under hjulene for å få bilen til å stå plant.
Vannslange: En egen vannslange er å foretrekke fremfor å fylle vanntanken med slangen gjesten før deg har spylt septiktanken med. Sørg for å ha med et utvalg koblinger.
Strømadapter: Strømkontakter er forskjellige i flere land. Sørg for å ha med adaptere tilpasset landene du skal besøke.
Ryggekamera: Husk at du har dårlig sikt bakover, et kamera gir økt trygghet og passasjeren slipper å gå ut for å dirigere deg.
Campingstoler og et bord: Gir deg muligheten til å slappe av eller innta måltider utenfor bilen.
Markise: Gir skygge for solen eller beskyttelse for en regnskur. Kan kombineres med vegger for å skape et fortelt.

Minner om garantibestemmelsene til Fiat:

Service/garantiheftet er et universalhefte for alle modeller. Dette er et verdidokument for dokumentasjon av vedlikehold.
Utelater man vedlikehold kan man helt eller delvis miste garantien.

Link til MyDucato for alle Fiat bobileiere

Link til MyDucato